Nezdravé stravovanie a následné zdravotné riziká

Životný štýl väčšiny ľudí sa vyznačuje nedostatkom pohybu, telesnej práce, častými psychickými stresmi, fajčením a je sprevádzaný nadbytkom energeticky bohatých potravín. Všetky tieto faktory negatívne vplývajú na náš zdravotný stav.

Niektoré výživové faktory súvisiace so zdravotnými rizikami:

®      nadmerný príjem energie vedie k obezite

®      vysoký príjem živočíšnych tukov v strave zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi, podieľa sa na vzniku aterosklerózy – najznámejší je infarkt myokardu a cievna mozgová príhoda

®      nadmerný príjem energie a vysoký príjem nasýtených tukov spájame so vznikom rakoviny prsníkov, vaječníkov, hrubého čreva a konečníka

®      vysoký príjem jednoduchých cukrov zvyšuje výskyt zubného kazu

®      vysoký príjem soli je spojovaný so vznikom vysokého krvného tlaku a rakoviny žalúdka

®      nízky príjem vápnika a vitamínu D môže viesť ku vzniku osteoporózy

®      nízky príjem jódu hraje úlohu pri poruchách štítnej žľazy