Chlieb
Chlieb patrí k základným potravinám, ktoré sa pripravujú pečením, parením alebo vyprážaním cesta pozostávajúceho minimálne z múky a vody. Vo väčšine prípadov je nutná jedlá soľ a voliteľne aj kvasné činidlo (droždie).
Chlieb je populárna potravina v západnej spoločnosti. Často sa vyrába z cesta z pšeničnej múky, ktoré je kultivované droždím, umožňujúcím kysnutie cesta a nakoniec upečené v peci. Pre svoj vysoký obsah lepku (ktorý dáva cestu pórovitoť a elasticitu), je pšenica najčastejšie používané zrno na prípravu chleba. Chlieb je tiež vyrábaný z múky raže, jačmeňa, kukurice a ovsu, zvyčajne ale nie vždy v kombinácii s pšeničnou múkou.
Kvasenie je proces pridávania plynu do cesta pred pečením na dosiahnutie ľahšieho, lepšie žuvateľného chleba. Väčšina chlebov konzumovaných na západe je nakvasená. Ale existuje tiež nekvasený chlieb, ktorý má dôležité symtrebaické použitie v rôzných náboženstvách.
Chemické kvasenie
Jednoduchá technika pri kvasení chleba je použitie chemikálií produkujúcich plyn. Používajú sa dve metódy: prvá je použiť prášok do pečiva alebo samokysnúcu múku, ktorá obsahuje prášok do pečiva. Druhá metóda je použiť kyslú prísadu ako cmar a pridať jedlú sódu. Reakcia kyseliny so sódou produkuje plyn.
Chemicky kvasené chleby sa nazývajú rýchle chleby alebo sódové chleby. Táto technika je zvyčajne používaná na produkciu výrobkov ako čajové pečivo a sladkých chlebov ako banánový chlieb.
Ako zachovať čerstvosť
Chlieb vydrží najdlhšie čerstvý, ak je zabalený do látkovej utierky, alebo ak je v chlebníku. Možno tiež použiť papierové vrecko, alebo perforovaný plastový sáčok. Mikrotenový sáčok je nevhodný – chlieb by začal plesnivieť.
V niektorých domácnostiach zvyknú chlieb zmrazovať. Zmrazovať však možno len čerstvý chlieb. Ak sa ho rozhodneme zmraziť, odporúča sa zabaliť ho do alobalu, vložiť do priehľadnej fólie a zmraziť. Pred použitým je potrebné ho nechať rozmraziť pri izbovej teplote.
Ak zostal nakrájaný chlieb, možno ho zabaliť do alobalu.
Starý chlieb možno urobiť opäť „čerstvým”, ak ho zabalíme do alobalu a necháme zahriať do rúry na pár minút, pri teplote 200 °C.
Viete že?
- pôvod slova chlieb, pochádza z latinského slova frustum?
- z Anglicka pochádza zvyk značiť každý chlieb pekárskou značkou?
- kým v USA je ročná spotreba bielej múky na obyvateľa 75 kg a na Slovensku 50 kg, v Egypte je to až 19O kg?
- z Anglicka pochádza zvyk natierať chlieb maslom?
- Vikingovia si sušili chlieb, aby im vydržal celú zimu?
- sendvič je pomenovaný podľa lorda Sandwicha, ktorý bol lenivý ísť sa naobedovať a jedol obložené chlebíčky?
- počas vlády cisára Augusta, bolo v Ríme približne 200 pekárenských pecí?
Zdroje:
· https://sk.wikipedia.org/wiki/Chlieb
· https://www.svetvomne.sk/index.php?com=content&mod=db&task=show&id=3364
· https://www.sportujeme.sk/fitness/chlieb
· https://mydvajaspolu.webnode.sk/news/chlieb-dar-z-neba-/