Ako skladovať chlieb?

18.11.2011 16:51

 Odborníci upozorňujú, že zdravý je chlieb celozrnný a hlavným znakom tohto chleba vôbec nie je tmavá farba. Možno len výrobca prifarbil biely chlieb praženou ražou, karamelom, alebo farbivami a pre chuť a dobrý dojem prihodil možno aj za hrsť slnčnicových či ľanových smien. Nevšímajte si teda farbu, ale štruktúru chleba. Ak si chcete strážiť zdravie aj chuťové bunky, dajte si záležať tiež na jeho skladovaní. Aby nesplesnivel, mali by ste ho uskladňovať v dobre vetrateľnom priestore, napríklad v komore. Ako obal nepoužívajte igelitové vrecko (v žiadnom prípade sa nehodí na uskladnenie teplých, čerstvých pekárenských výrobkov). Najlepšia je látková utierka (čistá, vypraná bez aviváže a vyžehlená) a nádoba na chlieb. Tá môže byť z rôznych materiálov - napríklad z plechu, dreva, alebo slamy a treba ju často čistiť.

Ak kúpite viac chleba, môžete ho vložiť v mikroténovom vrecku do mrazničky alebo chladničky. Chlieb zostane dlhšie čerstvý, ak do chlebníka položíte jablko, alebo ho zabalíte najprv do papierového vrecka a potom do mikroténu a uskladňujeme v chladničke, v prepážke určenej na zeleninu.

Rozkrojený chlieb zakryte kúskom alobalu, aby nevysychal. Najdlhšie vydrží v plátenom vrecku v chlebovníku alebo zabalený do bavlnenej utierky.

 

 

Zdroj:  https://www.sme.sk/c/3108167/ako-skladovat-chlieb.html#ixzz1bELLpWKO

 

 

Chlieb zostane dlhšie čerstvý, ak do chlebníka položíme jablko, alebo ho zabalíme najprv do papierového sáčku a potom do igelitu, alebo mikroténu a uskladňujeme v chladničke, v prepážke určenej na zeleninu.

Zdroj: https://www.couvarit.sk/ranajky-a-vecere.phtml?id_menu=18722&module_action__38633__id_t=56#m_38633

 

 

Zmrazený chlieb vopred nakrájaný chlieb obaľujem fóliou tak, aby som mohla potom vybrať potrebný počet krajcov bez rozlepovania. Rúru predohrejem na 200°C, ak je to možné aj s vetrákom. Krajce tam nechám, kým nie je striedka úplne mäkká - vrch aj kraje budú trochu chrumkavé. Takto rozmrazený chlieb má trochu kvasnicovú vôňu. Vydrži mäkký ešte jeden deň, ako ho po vybratí z trúby položím na tanier a s tanierom zabalím do mikroténoveho vrecka, alebo tašky.

Zdroj: https://www.couvarit.sk/ranajky-a-vecere.phtml?id_menu=18722&module_action__38633__id_t=1813#m_38633